perjantai 8. joulukuuta 2017

Sipaisuja

4.12.2017

Jospa sitä vielä jaksaisi "esiintyä". Vihkoissa merkinnät saavat soljua tai takellella samallaviissiin kuin ennenkin, mutta jos tänne poimintojen ilmiasua vähän rukkaisin vaikka otsikoinnilla, niin se enempi kuvaisi luonteeni sitä puolta, joka ei kauaa saman rysän perällä jaksa polskutella vaikka pakkokin olisi.

Olisi sekin jotain, jos kykenisi jokaiselle päivälle pamauttamaan yhden lauseensa niin rikki, ettei siitä saisi selvää pirullisinkaan käsitteidensotkija.

5.12.2017

Kirjoitin KS:n (5.12.2017) Viirretin kolumniin kommentin. Aihe oli Riitta Kylänpään laatima Pentti Linkola-elämäkerta jota itsekin juuri luen. Viirret teki emämunauksen aihevalinnassaan koska ei ollut edes lukenut kirjaa, luetteli vain Linkolasta kaikki moneen kertaan julkisuudessa tahkotut synnit natsisyytöksineen. Laitanpahan kommenttikirjoitukseni muistiin, että pysyy tallessa jos vaikka moderoivat kohteesta pois. Toimittajan kolumnin itsensä voi lukea vaikka KS:n nettisivuilta. Sen otsikko on "Ensin murhataan humanistit". Lie maksullinen ei-tilaajille?

Kommenttini:

Toimittaja Raimo Viirret, sinun olisi pitänyt nimenomaan tässä tapauksessa vilkaista ensin kohteesi kalastajanreppuun kun se niin avoimeksi on eteemme paiskattu ennen kuin pelkästään päältäpäin tunnustelemalla tonkaiset maksunalaisella sanantalikollasi. Natsisyytöksesi, perustellutkin, tuntuvat kevyenlaisilta tässä yhteydessä koska toimittajansieluasi ei lainkaan raasta lajimme globaali mellastaminen planeetallamme joka Pentti Linkolan palkattoman elämän, ajattelun ja toiminnan murheellinen ponnin vuosikymmeniä on ollut.

Luettuasi tuon hyvin toimitetun teoksen saisit ehkä itsesikin hiukkasen ymmärtämään, minkä puolesta Linkola on elämänmittaisen, omakustanteisen kiroamisensa suorittanut. Ei hän todellakaan ole yli 80 vuotista huounnanmittaansa tuhlannut käytännössä tuloksettomaan taisteluun pelkästään yhden lajin, ihmisen takia niin kuin mielettömän rotuaatteen, politiikan tai uskonnon varjolla tuhotoimiinsa ryhtyneet, ja yhä ryhtyvät lajitoverinatsimme. Lisäksi kun liität samaan yhteyteen nämä maapallon syntyhistoriasta ja evoluution hitaasta kehityksestä tietämättömät, ymmärtämättömät, mestareidensa myötäjuoksijat ja omankin lähihistoriansa kanssa hukassa töytäilevät uusnatsit, niin vertauskömmähdyksesi on aika tavalla surullinen.

Pentti Linkolan ainoa ajattelun ja pamflettien huoli ja peruste on ollut kautta linjan maapallon kulutuksen kestävyys, sen elollinen, biologinen kokonaisuus jossa me ihmiset, tämä nuorimmainen tulokaslaji olisi parhaassakin tapauksessa ollut kulutukseltaan verrattavissa puukiipijään, tiltalttiin ja hippiäiseen. Tämä on jo pelkkänä kielikuvana ja ajatuksena kaunis kun tietää lapsuuden kokemuksistaan, miltä oikea metsä vielä vähän aikaa sitten näytti, tuntui ja tuoksui. Nyt se kaikki on muutettu rahaksi ja tavaraksi joka ei haise, ei näy eikä missään tunnu. Paitsi jätteenä ja kuonana kaikkialla minne kuljet.

Nyt biosfäärin lopun ajasta tai mahdollisista avaruustulevaisuuksista ei kaunista saa teoksiinsa eikä saarnoihinsa edes scifikirjailija Esko Valtaoja.


6.12.2017

Maapallon eräällä pläntillä hehkuvat sinivalkoiset värit avaruudesta katselijoille. Mikä lisäys valosaasteeseen jota avaruuden äärettömyyksissä kelluu jo kuin muovia Atlantin jähmenevillä
aalloilla. Saanatunturinkin korkkasivat valotaiteellaan kuin sillä erähinenkin merkitys olisi: Verrattavissa valkonaamaelintilanetsijöiden suorittamaan intiaanien pyhien paikkojen häpäisyyn.

7.12.2017

Kommenttini oli moderoitu Almamedian virtuaalikaatopaikalle. Ei sitä ainakaan tähän iltaan saakka ole julkaistu. Pitänee laatia toimittajalle itselleen sähköpostia asiasta.

Ahdistaa Äetin sairastelu. Pojat eivät asiaan päällisinpuolin huomiotaan kiinnitä, mutta sillointällöin se tarkkaviiksisen kuonoa kipristää.

8.12.2017

G joutui suojatiellä auton töytäisemäksi koulureitillään. Ei fyysisiä vammoja eikä pyöräkään kolhiutunut, mutta törmäyksestä ja kaatumisesta järkyttyi kuitenkin. Kävin koululla ja juteltiin opettajan ja sattumalta paikalle osuneen kuraattorin kanssa asiasta. Käy myös terkkarilla ja soittaa, jos haluaa kesken koulupvn kotiin.

Luin yöllä Linkolan ek:n loppuun. Viimeisillä sivuilla teksti hyppeli hieman ja ylimääräistä lässytystäkin esiintyi, mutta tekstikokonaisuuden kamelinselkä kesti loppuun saakka. Valmistelin aamulla Viirretille sähköpostitekstin ja lähetin. Siitä tuli tämmöinen:

Hei!

Lähetin kommentin 5.12 julkaistuun KS:n kolumniisi "Ensin tapetaan humanistit". 

Olisi mielenkiintoista tietää, mitkä sanat tai lauseet tekivät siitä moderoijanne mielestä sellaisen, ettei sitä voinut julkaista?

Mielipiteitä ja kommentteja kirjoittaessani yritän yleensä törky- tai vihapuheista pidättäytymisen, muistaa maltin ja myös perustella asiani,  mutta ehkä sitä joskus sokeutuu asiaansa esille tuodessaan. Kärjekkyys ja vähäinen naljailu lienee Kainuun Sanomissakin sallittua?

Kolumnisi pinnallista tasoa kyllä hämmästelen edelleen ottaen huomioon aiheen väkevyyden ja että todellakin lukematta ryhdyit ko. teoksen kohdetta ja sen palkitsemiskriteereitä arvostelemaan.

Itse Linkolan toimintaa jo vuosikymmeniä seuranneena (kuten varmasti jo ammattisi takia sinäkin), olen ymmärtänyt hänen provosoivan tyylinsä perimmäiset syyt. 

Tuhannet "seuraajansa" ovat ilmoittaneet, että hyväksyvät muuten Linkolan teesit ja periaatteet, mutta eivät hänen keinovalikoimaehdotuksiaan. Sellaisella käsienpesemisellä ei ole mitään merkitystä, jos ei ymmärrä, että miltei kaikissa ihmislajin edustajissa olisi joka tapauksessa potentiaalia ryhtyä vaikka Hitleriksi; minussa ja sinussakin. Kun tämän ymmärtää, eli on sen asian kanssa sinut, niin silloin voi keskittyä asiaan, ei provosointivälineisiin, jota natsit ja heidän toimintansa Linkolan saarnoissa esittävät.

Nyt julkaistu elämäkerta hänestä on niin ansiokas kuin vain Linkolan kaltaisesta ristiriitaisuudesta kukaan voisi laatiakaan. Ja väitän, että sen lukeminen auttaa ymmärtämään edes suuntia antavasti hänen vereslihaiset, vuosikymmeniä kestäneet elonkehän puolustuspuheensa ja kaikki toimintansakin, pöyristystä herättäneetkin. 

Emme me sille mitään mahda, että Linkola on ollut oikeassa agendassaan elonkehää puolustaessaan. Sen tajuaminen tässä tärkeintä on ollut minulle ja monelle muulle ja olisi ollut koko maapallolle hyvä, että se olisi laajemminkin ymmärretty ja ryhdytty toimiin, ennen kuin on myöhäistä. Joka tarkoittaa sitä, että viimeistään sitten kaikenlaisille hitlereille areenat aukeavat.

En itse voi katsoa surua tuntematta lohduttomia tulevaisuudennäkymiä siksikin, koska perillisiäkin on siunautunut kuuden lapsen ja yhdeksän lapsenlapsen verran. Heitä ei olisi, jos olisin harkinnut loppuun saakka sen mielekkyyttä kun jo varhain tiesin suunnan, minne ollaan menossa.

Laitan tähän loppuun sen kommenttini, jonka olisin halunnut kolumnisi perässä nähdä niiden muiden ympäripyöreiden jatkona.

2 kommenttia:

  1. Mukava lukea päiväkirjaasi pitkästä aikaa. Täällä ainakin eräs seuraaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.

      Tikkuja kynsien alle meinaa elämä ujuttaa eikä jokaisesta kipuilusta voi novellia kirjoittaa.

      Perheenjäsenen sairastumisen aiheuttanut säikähdys on jengannut ajatusratojen suuntia.

      Sanoisinko, että jälleen kerran ovat suunnitelmat menneet uusiksi. Jos niitä koskaan on elämääni sisältynytkään kovin johdonmukaisena ja toteuttamiskelpoisina. Kunhan olen vain jotenkin tolskannut.

      Koetan tästä kuitenkin taas könytä johonkin suuntaan.

      Poista