perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kesäkuu 2015, 1 viikko


1 pv maanantai

Eilinen iltamyöhälle Unimäessä. Pojista P ja G oli mukana. S toi Eveliinan ja tyttö lähti sitten tänne.

Vähän jaksoin kasvimaata kuokkia ja multaa seuloa, kesken se jäi. Romuska jatkuu, räkä lentää, yskittää. Äänikin käheä kuin vanhalla vaakulla.

G:lla hamppi klo 08.20 (kumitollot takahamp. väliin joiden rakovenytys keskiv. varten). E:lla tavallinen tarkistus klo13.00. Ei reikiä, oikomisraudat pysyneet paikoillaan.

Ruuaksi sipeltelin mausteista uunikanaa ja riisikeittimellisen (joka toimii potunkin kypsentämisessä) uusia ruotsalaisia perunannaperoita jotka olivat aika lötkymaltoisia, väkisin keinolannoitteilla peukalonpäänkokoiseksi ennen aikojaan turvotettuja. Mutta kun olivat halpoja ostaa...

Pötkyilin ja vötkyilin kun särki päätä; romuska vaivasi edelleen. Siivosin silti talven jäljiltä lastenhuonetta ja eteistä. Entrinkiin (kierrätys) rahdattiin 2 peräkärryllistä roinaa. Lastensänkyjen patjat ja peitot hilattiin trampoliinille, ja koko päivän jaksoivat kakrut niiden kanssa muokkautua. Luulen, että parempaa tamppausta ei voisi keksiä. Tuuli oli pirun lujalla asteikolla koko päivän. Liinavaatepyykkiä mylykkysi kone viisi rummullista. Kuivuivat hyvin ulkona, mutta piti laittaa tuplasti pyykkipoikia, etteivät lennelleet puhurien mukana matkoihinsa. Isot lakanat ovat veemäisiä yksin naruille viritellä. Ensi kerralla faksaan erikoisekonomisti Juhana Vartiaisen pyykkipojanojentelijaksi. Olisikohan siitä sellaiseen tehtävään?

2 pv tiistai

Aamiaiseksi keittelin riisipuuron vaikka ei olekaan sunnuntai. Päivälliseksi paistoin vokissa kaalia, sipuleita, oliiveja, tomaattia ja porkkanaa, liraus siirappia paistuvalle kaalille ennen muiden ainesten sekoittamista. Tavallisella pannulla ruskistui samaan aikaan lihasuikaleita ja eilisiä pottuja sekä tietenkin erilaisia sipuleita. Maustoin mäkimeiramilla ja pikkubasilikalla sekä suolalla ja paprikajauheella.

Maksoin melkein kaikki laskut. Tilille jäi 88 € kun jätin terveyskeskuskäynnin ja Soneran maksamatta.

Yhä vain olo romottaa huonona. Koko ajan pitää kuitenkin puuhastella kun kerta siivouksen on aloittanut. Legot kerättiin kahteen suureen pahvilaatikkoon ja pitäisi miettiä niille paikka. Kierrätykseenkään ei niitä vielä viitsi kiikuttaa. Purin kolmannen kerroksen sängyn irti ja koottiin H:n tuoma, tukevampi lattialle. Se ylin nitisijä joutaa viedä pois. Isot, kömpelöt lokerikkolaatikostot, jotka kerran hilasin Norssin poistoista vietiin Entrinkiin.

Vettä satoi melkein koko pvn.

3 pv keskiviikko

Aamiaiseksi puuroa ja muroja, leipää ja voita. Keitin myös kananmunia. Päivälliseksi eilisiä tähteitä ja leipää. E ja P paistoivat jälkiruuaksi vohveleita.

Onkohan oikein jakaa aamiaiseksi ja päivälliseksi meidän ruoka-aikoja? Syödään kun  alkaa olla nälkä ja kerkeän jotain keitästelemään tai paistamaan. Osaavat muksut leipää louhia välipalaksi itsekin. Sitä meneekin päivässä yksi iso ruisleipä ja muita leipiä laskematon määrä. Se on mukava, kun Eveliina sekoittaa tavallani marjoja aamupuuroonsa tai napsii jäisiä vattuja suoraan kupista suuhunsa. Pojille eivät tahdo marjat maittaa, paitsi G:lle mustikka ja mantsikka. Omenia menisi kanssa vaikka kuin. Puolalaiset ovat edelleen pysyneet edullisina ja hyvänmakuisina.

G:lla hamppi klo 14.30. Muotin teko jonka yhteydessä pojalta tuli oksennus. Kipsi ehti kuitenkin heti kovettua joten muuta haittaa ei tullut, kuin että syödyt ruuat meni hukkaan. Kerkesin siihen  avuksi talouspaperin kanssa niin eivät vaatteet eivätkä paikat muutkaan sotkeutuneet. 

Oikomishamppilääkäri  on mukava nainen jolla on erikoinen sukunimi Aroma.

Siivosin yläkerran keskeneräisiä tiloja. Vein alakerran eteisestä tilaa ahnehtineet työpöydän, ompelukoneen ja saumurit ym. tarpeiston yläkerran valmiimpaan ja valoisimpaan huoneeseen. Järjestelin eteistilojen kalustuksen kokonaan uusiksi vaatteineen naulakoineen kenkälaatikoineen päivineen. Ensin jynssäsin oikein käsiluutulla ja erilaisilla hankausaineilla kaakelit niin puhtaaksi, etteivät ne ole olleet sitten paikoilleen asennuksen ja sen jälkeisen hinkkaamisen jälkeen niin hyvässä hohdossa. Nyt eteisessä on tilaa muksujenkin kengille ja lukemattomille vaateparsille eri tavalla. Ompelukone säksättää lyhyesti 2-5 kertaa vuodessa keskimäärin, joten jouti homma järjestää toisin vaikka ei kai siitä kiitosta ehkä heru.

Liimasin kolmiosaiseen, 1950-luvun "retroa" edustavaan laatikostopiironkiin uudet pohjat ja panin painon alle kuivamaan yöksi. Siitä saa pojille hyvää tilpehööritilaa lastenhuoneeseen. Olen jo aiemmin pakkeloinut kolot, hionut ja maalannut (keltaiseksi) ja se on vain odottanut käyttöönottoa. Jalat siihen pitää vielä tekaista, entiset olivat aivan sälöillä ja panin ne saunansytykkeiksi. Naapurin Risto oli viemässä tuota laatikostoa hävitykseen, mutta satuin paikalle ja pyysin itselleni.

Epämääräinen olo jatkuu edelleen. Nenä ei lakkaa vuotamasta.

Viking-lotossa 1,80 euron panoksella 28,90 voitto. 2 lisäosumaa niin olisin mutamaa sataatuhatta rikkaampi.

Vettä satoi kuuroittain ja välillä pitempiäkin jaksoja. Tuulee edelleen epätavallisen kovasti, sanottiin säätiedotuksessakin, mutta mikä tuulesta epätavallisen tekee?

4 pv torstai (pitää olla 5 pv perjantai, to meni kynää käteen noukkimatta)

Mummi, Aila ja Pena tulivat asioille kaupunkiin. Ottivat E:n ja G:n muutamaksi päiväksi mummilaan.

Ruuaksi paistoin ison vuoallisen uuniperunaa ja nirppanokille makaronia ja keitinporkkanoita.

Siivous jatkui, mutta ei ole vieläkään valmista. Pesin jälleen pyykkiä, vasta illasta vein ulos koska kuuroja kuljetteli.

Kaupasta maitoa, leipää, tarjouskanaa, vai oliko se kalkkunaa. Kahvijauho unohtui. Vein Maxi Kodintukkuun tehosytkärin joka oli Karjalassa mukanani. Vetosin tuotevastuuseen koska se sytkäri syttyi täytön jälkeen enää kahvan kohdalta, eli alkoi siis vuotaa. Sain hinnan (10,90) pois, en tiedä, lähettävätkö kyrpiintyneen oloiset kolme miesmyyjää laitteen takaisin sinne, mistä kauppaketku on sen tilannut vai heittivätkö lähetekirjeineen pois, kun asiakas, eli minä poistuin.

Kuulin, että Taru on pyytänyt Sonjalta, että voisi mennä heille Kiuruvedelle juhannuksen jälkeen kun äitinsä lähtee humputtelureissulle ulkomaille pariksi viikkoa. Ei ole kuulemma muuta paikkaa! Miten minua loukkasikaan. Miksi tyttö ei tule tänne, isänsä luo? En kertaakaan ole sanonut, että ovia ei hänelle auota. Missä on mennyt pieleen? Siinäkö, että meillä täällä on toimivat rajat esimerkiksi internetissä majailemisessa?

Se on ikävää sitten, kun hautakivelläni käydään itkemässä. Mutta ei sen ääreen tarvitse ainakaan minua syyttelemään mennä, että "missä isä olit silloin..." Täällä olen ovet aina avoinna. Kaikenlaiset ovet. Siellä läsnä olevalla äidillä eivät taida kaikki auktoriteetilta vaadittavat langat olla oikein päin käsissä.

Nyt on lähdettävä R.vaaralle. Eveliinalla on sirkusharjoitukset illalla ja mulla Unimäessä se kasvimaa kesken ja kesä alkaa olla jo pitkällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti